Κοινότητα
Βοκολίδα
Βοκολίδα
Ανδρέας Τσαγγάρη
Πλατεία Αγίων Αναργύρων 2
6056 Λάρνακα
99659936 / –
Ένα μικρό γραφικό χωριό, που βρίσκεται κοντά στη θάλασσα στον κόλπο Αμμοχώστου, κοντά στο Ακρωτήριο Ελέας. Από μακριά φαντάζει σαν κοπάδι καθισμένων περιστεριών, με τα κατάλευκα φτερά τους να αγγίζουν τα γαλανά νερά της Μεσογείου.
Το όνομα ΒΟΚΟΛΙΔΑ έχει άμεση σχέση με τους πρώτους κατοίκους του χωριού. Προέρχεται από το αρχαίο όνομα «Βουκολίς». Στα παλιά χρόνια η κύρια ασχολία των κατοίκων, ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία. Ως επί το πλείστον έκτρεφαν βόδια – βούθκια όπως λέμε στα Κυπριακά, γι’αυτό οι περισσότεροι έγιναν βοσκοί αγελάδων στις απέραντες πεδιάδες που έζωναν το χωριό. Οι βοσκοί ονομάζονταν Βουκόλοι από την ονομασία των βοδιών. Έτσι ονόμασαν την κοινότητα Βουκολίς. Με την πάροδο του χρόνου και της γλώσσας στη δημοτική , το όνομα μετατράπηκε σε Βουκολίδα- Βοκολίδα.
Τετρακόσιοι περίπου κάτοικοι κοσμούσαν το χωριό. Καλόκαρδοι και φιλόξενοι πάντοτε, αγκάλιαζαν με στοργή κάθε επισκέπτη στο χωριό.
Κάτω από τα καταπράσινα πεύκα ήταν το δημοτικό σχολείο σε δύο μέρη. Δίπλα ο Πολιούχος του χωριού, Άγιος Γεώργιος. Η παλιά Εκκλησία του φώτιζε κάθε περαστικό στα επόμενα βήματά του.
Ένα μικρό πέτρινο εξωκκλήσι της Αγίας Θέκλας, ακουμπά στους αφρούς της θάλασσας. Θαυματουργός , έκαμε το Αγίασμα της να αναβλύζει στις πέτρες μπροστά από τα κύματα. Περί το 1965 η θαυματουργός Αγία Θέκλα έκαμε ακόμα ένα Θαύμα. Γιάτρεψε συγχωριανό μας στην Αγγλία. Ο παθών έφτασε στο χωριό με δύο μπαστούνια, προσκύνησε και τα κρέμασε στην εικόνα. Έκτοτε περπατούσε αβοήθητος.
Ένας απέραντος κόλπος εκτίνεται Νοτιοανατολικά του χωριού, ακουμπώντας την περιοχή Βάλια- Ακρωτήριο Ελέας. Η χρυσή αμμουδιά με τα γαλανά νερά της θάλασσας, τραβούσε σαν μαγνήτης χιλιάδες επισκέπτες από παντού, για να απολαύσουν την δροσιά που τους πρόσφερε κάτω από την ζέστη του καλοκαιριού.
Κατά μήκος της Ακτής απλώνονταν τα ξακουστά Λιβάδια της Βοκολίδας. Από άμμο αντί χώμα και στην μέση κάθ΄ενός μικρό πηγάδι με γλυκό νερό, που έδιδαν μια ιδιαίτερη γεύση στα καρπούζια και άλλα ρεντικά πού καλλιεργούσαν οι κάτοικοι. Απέραντες εκτάσεις με συκιές. Τά σύκα ονομάζονταν Λαϊτζιανά. Προέρχονταν τα φυτά από την Λαοδήκεια.
Γνωρίζοντας από κοντά την ακρογιαλιά θα ενθυμείτε κανείς την Νύμφη- Στολίδι, το αρχαίο Καράβι, που βρισκόταν σε απόσταση 200Μ από την ακρογιαλιά. Ένα πανάρχαιο καράβι σφηνωμένο στον βυθό, σε βάθος 20Μ περίπου, με το πάνω μέρος του να προβάλλει πάνω από την θάλασσα.
Ο κόλπος αποστάσεως δύο χιλιομέτρων με τα γαλανά νερά, την χρυσή αμμουδιά, τα κρίνα, το γραφικό λιμανάκι της παλλούρας με λιγοστές βάρκες, είχε σαν διαμάντι και στολίδι, ένα συμμετρικό σαλονάκι να αναδύεται από την θάλασσα για μακροβούτια.
Ευχή όλων μας η Πολυπόθητη Επιστροφή και Απελευθέρωση. Ανδρέας Τσαγγάρη- Κοινοτάρχης 24/08/2022