Κοινότητα
Τρεμετουσιά
Τρεμετουσιά
Σπύρος Χατζηαντώνης
–
99695915
–
Μεταξύ των εδώ και 45 χρόνια κατεχόμενων από τον βάρβαρο εισβολέα χωριών είναι και η Τρεμετουσιά, ένα μεικτό χωριό στην επαρχία Λάρνακας.
Το όνομά της το πήρε από το φυτό Τρεμιθιά, το οποίο ενδεχομένως ευδοκιμούσε ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Φαίνεται ότι το χωριό αυτό σταδιακά αναπτύχθηκε, επεκτάθηκε και από κώμη έγινε μια σημαντική πόλη της Κύπρου, καθώς τον 4ο αιώνα μ.Χ. μαρτυρείται ότι ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να έχει τον δικό της Επίσκοπο.
Το χωριό Τρεμετουσιά είναι η σύγχρονη μορφή της αρχαίας κωμοπόλεως Τριμυθούντος, η οποία είναι διεθνώς γνωστή από τον Επίσκοπό της, Άγιο Σπυρίδων Τριμυθούντος τον θαυματουργό, ο οποίος το 325 μ.Χ. στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια διά του θαύματός του με το κεραμίδι απόδειξε την Τριαδικότητα του Θεού. Το λείψανο του Αγίου Σπυρίδωνα βρισκόταν στη Μονή μέχρι το 1453 μ.Χ. και μετά μεταφέρθηκε στην Κέρκυρα.
Οι κάτοικοι της Τρεμετουσιάς ήταν φιλοπρόοδοι, καλοί οικογενειάρχες και ασχολούνταν κυρίως με την γεωργοκτηνοτροφία. Έχουν λάβει μέρος σε όλους τους αγώνες για την ελευθερία του τόπου μας. Το μαύρο καλοκαίρι του 1974 άφησε πίσω τρεις αγνοούμενους. Μεγάλο μέρος του χωριού, καθώς και η εκκλησία του Αγίου, έχουν μετατραπεί σε στρατώνα από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι πριν από το 1974 η κοινότητα είχε 361 Ελληνοκύπριους και 244 Τουρκοκύπριους. Στη Μονή λειτουργούσε εργαστήρι επιδιόρθωσης αρχαίων βιβλίων και εικόνων.
Στις 18 Ιανουαρίου 1998 ιδρύθηκε προσφυγικό σωματείο, ενώ στις 4 Νοεμβρίου 2000 έγινε η διδυμοποίηση με την Κέρκυρα.
Σήμερα, η έδρα της Μητροπόλεως Τριμυθούντος βρίσκεται προσωρινά στον κοντινό Δήμο Ιδαλίου.