Κοινότητα
Κώμη Κεπήρ
Κώμη Κεπήρ
Δημητράκης Πασχάλη
Αρτέμιδος 19
7020 Δρομολαξιά
Λάρνακα
99424240 / –
–
Η Κώμη Κεπήρ ήταν ένα μικτό χωριό, κτισμένο στους πρόποδες του Πενταδακτύλου, οκτώ χιλιόμετρα ανατολικά της Καντάρας και 39 χιλιόμετρα από την Αμμόχωστο, περιτριγυρισμένο από ένα πανέμορφο καταπράσινο περιβάλλον στο οποίο κυριαρχούν οι μυρωδιές του πεύκου, της σχοινιάς και των άλλων ενδημικών φυτών. Το όνομα καταμαρτυρεί την ελληνικότητα του χωριού.
Το ΚΩΜΗ προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη, κώμη, που σημαίνει χωριό. Μεταγενέστερα, με την κατάληψη της Κύπρου από τους Άραβες, προστέθηκε η αραβική λέξη «KEBIR» που σημαίνει μεγάλο ή κατά άλλους όμορφο, παραδεισένιο.
Αρχαιολογικά ευρήματα, κατάλοιπα συνοικισμών της Πρώιμης και της Μέσης εποχής του Χαλκού, δείχνουν ότι το χωριό δημιουργήθηκε κατά την πρώτη εποχή του Χαλκού (2500-1900π.Χ).
Ο πληθυσμός τους χωριού, σύμφωνα με τις απογραφές από το 1881 μέχρι το 1973 παρουσιάζει αυξομειώσεις ως απότοκο μετανάστευσης στο εξωτερικό και μετοίκησης στις πόλεις, ιδιαίτερα μετά το 1960.
Στα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής της Κύπρου, η Κώμη Κεπήρ ήταν το Διοικητικό κέντρο της Καρπασίας.
Το πρώτο Ελληνικό δημοτικό σχολείο στην Κώμη Κεπήρ λειτούργησε το 1881 με ένα δάσκαλο και περίπου 30 παιδιά. Στα πρώτα χρόνια του 20ου αιώνα λειτουργούσαν δύο ελληνικά δημοτικά σχολεία, το αρρεναγωγείο που κτίστηκε και λειτούργησε έξω από το χωριό μέσα στο δάσος. Το 1926 λειτούργησε παρθεναγωγείο. Πολύ αργότερα κτίστηκε το νέο σχολείο, που διατηρείται μέχρι σήμερα, στο κέντρο του χωριού.
Το 1921 υπήρχε διασωληνωμένο νερό στην κοινότητα με βρύσες, κάτι πρωτόγνωρο για την εποχή.
Στην Κώμη Κεπήρ λειτουργούσαν τρεις βασικά εκκλησίες, του Αγίου Αυξεντίου, πολιούχος άγιος της κοινότητας, του Αγίου Γεωργίου, (μεγάλη εκκλησία) του Αγίου Λουκά, λειτουργούσε ως παρεκκλήσι.
Η εκκλησία του Αγίου Αυξεντίου, πρωτοκτίστηκε περίπου τον 12ον αιώνα και μετά την τουρκική εισβολή κινδύνεψε να καταρρεύσει. Ευτυχώς αναστηλώθηκε και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους χριστιανούς κατοίκους της κοινότητας. Τα ίδια περίπου ισχύουν και για την Παναγία της Κυράς, η οποία ανακαινίσθηκε αλλά ακόμη δεν παραδόθηκε για χρήση. Επιπρόσθετα η Κώμη Κεπήρ φημίζεται για τα πολλά εξωκλήσια που βρίσκονται ερειπωμένα στα όριά της.
Σημαντικές υπηρεσίες προσφέρονταν στην Κώμη Κεπήρ όπου υπήρχαν τρεις ιατροί και τρεις μαίες που εξυπηρετούσαν την κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή, ελληνοκύπριους και τουρκοκυπρίους .
Οι φιλοπρόοδοι κάτοικοι της Κώμης Κεπήρ, που είχαν για κύριες ασχολίες τους τη γεωργία και τη κτηνοτροφία, ίδρυσαν Συνεργατική εταιρεία για τη διευκόλυνση της ζωής και των δραστηριοτήτων τους.
Απέραντες εκτάσεις με ελιές και χαρουπιές κοσμούσαν την περιοχή μαζί με τις καλλιέργειες με σιτάρι, κριθάρι, σισάμι, βαμβάκι καπνά κ.α.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο χωριό λειτουργούσαν ένα συνεταιριστικό και δύο ιδιωτικά σύγχρονα ελαιοτριβεία και τρία παραδοσιακής τεχνολογίας με μυλόπετρες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1950 λειτουργούσε Συμβούλιο Βελτιώσεως στην κοινότητα.
Σήμερα, όλα τούτα, αποτελούν τις αναμνήσεις μας. Με αυτές τρέφουμε την ελπίδα της επιστροφής στις ρίζες μας, εκεί που αφήσαμε την ψυχή μας από το 1974.