Ενορία
Αγίου Μέμνωνα
Αγίου Μέμνωνα
Χριστόφορος Έλληνας
Λαρίσσης 6
3117 Λεμεσός
25333209, 99530515 / –
–
Η κοινότητα μας πήρε το όνομα της από τον Όσιο Μέμνωνα, ο οποίος έζησε πριν από τον 9ον αιώνα. Παρόλο που δεν υπάρχει γραπτή μαρτυρία για την καταγωγή του, η Εκκλησία μας τον κατατάσσει μέσα στους Κύπριους Αγίους. Έζησε βίον υψηλόν και αγγελικόν, γι’ αυτό και ο Θεός τον πλούτισε με τη δύναμη των θαυμάτων. Τιμάται στις 28 Απριλίου.
Η εκκλησία του είναι η μοναδική στον ορθόδοξο χώρο. Εκεί υπήρχε Προσκυνηματική εικόνα του Αγίου με αργυράν εσθήτα, που έγινε το 1929, όπως και χειρόγραφη φυλλάδα με την ακολουθία του Αγίου μας. Η διάσωση τους δεν κατέστη δυνατή και αφού ο ναός λεηλατήθηκε από τους εισβολείς, τα ίχνη τους χάθηκαν.
Με βάση κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς, οι κάτοικοι της ενορίας μας ανήρχοντο περίπου στους 850. Ακολούθησε όμως ένας ευρύς διαχωρισμός οικοπέδων, κτίστηκαν πολλά σπίτια κυρίως από νεαρά ζευγάρια, και ο αριθμός των κατοίκων αυξήθηκε με γρήγορους ρυθμούς. Με βάση τους εκλογικούς καταλόγους του 1973 οι εγγεγραμμένοι εκλογείς ήταν 1900 περίπου.
Οι κάτοικοι του Αγίου Μέμνωνα ασχολήθηκαν με την γεωργία και η περιοχή μας έγινε περισσότερο γνωστή για τα περιβόλια με τις πορτοκαλιές. Τούτο αποδίδεται στο ήπιο κλίμα που οφείλεται στη γειτονίαση με τη θάλασσα, στα εδάφη που περιείχαν άμμο και στην εργατικότητα των κατοίκων.
Στους εθνικούς αγώνες η προσφορά του Αγίου Μέμνονα ήταν μεγάλη. Διακρίνουμε τον Αντώνη Παπαδόπουλο, ο οποίος έλαβε μέρος στην επική μάχη του Μαχαιρά στις 3.5.1957 κατά την οποία θυσίασε τη ζωή του ο Γρηγόρης Αυξεντίου.
Το 1975 ένας 18χρονος μαθητής, ο Πανίκος Δημητρίου, έχασε το ζωή του έξω από τις αγγλικές βάσεις, όπου μαζί με πλήθος μαθητών διαμαρτύρονταν δυναμικά για την πολιτική των Άγγλων που συνέβαλλε στην διαίρεση της πατρίδας μας.
Ο Κώστας Λαμπρίας, από το Νέο Χωριό Κυθρέας, κάτοικος Αγίου Μέμνωνα, έπεσε μαχόμενος το 1974 στην περιοχή Σακκάρια Αμμοχώστου, πολεμώντας για την ελευθερία της πατρίδας μας.
Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου αλλά και πρωτύτερα, οι Αϊμεμνίτες έδειξαν ενδιαφέρον για τα γράμματα και τις επιστήμες, με αποτέλεσμα να έχουμε ένα σεβαστό αριθμό επιστημόνων, γιατρών, εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών. Πολλοί διακρίθηκαν σαν επιχειρηματίες, στελέχη στο δημόσιο και στον ημιδημόσιο τομέα.
Έχοντας μια από τις ομορφότερες παραλίες της περιοχής, η οποία ονομάζετο Golden Sands λόγω της χρυσής άμμου, ξεκίνησε μια πολλά υποσχόμενη τουριστική ανάπτυξη, με την ανέγερση ξενοδοχείων, τουριστικών διαμερισμάτων, καταστημάτων και άλλων.
Η εισβολή των τούρκων το 1974 νέκρωσε τα πάντα. Οι Αϊμεμνίτες ξεριζώθηκαν από τα σπίτια τους και σκόρπισαν σε όλη την Κύπρο και στο εξωτερικό, παραμένοντες πιστοί στην ιδέα της επιστροφής.